Hatalmas változások a magyar napelem piacon: a hibrid napelem rendszereké a jövő!

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Azzal már nagyon sokan tisztában vannak, hogy attól függetlenül, hogy egy napelemes rendszerre való beruházás nem kis összeget jelent, mindenképpen pozitívan fog hatni a havi kiadásainkra.

Egy jól megválasztott, minőségi rendszerrel néhány éven belül visszakapjuk az erre fordított pénzt, és onnantól kezdve minden egyes forint a saját zsebünkben landol.

Lényegében tehát elköszönhetünk a villanyszámlától, és a környezettudatosság mellett kár is lenne tagadni, hogy ez az egyik legfőbb mozgatórugója a fotovoltaikus rendszerre való átállásnak.

Napelem rendszer és napelem rendszer között is óriási különbségek vannak, és most nem csak minőségi alkatrészekről van szó, vagy a teljesítményről, hanem a működésről is.

Az elmúlt években Magyarországon az egyik legkedveltebb működési forma a hálózatra visszatápláló volt.

Nem véletlen, hiszen az Európa Unióban csak és kizárólag hazánkban van érvényben szaldós elszámolási rendszer.

Ez viszont sajnos hamarosan meg fog szűnni.

De mi köze van egymáshoz a szaldós elszámolásnak és a hálózatra visszatápláló napelem rendszereknek?

Tulajdonképpen ez a kettő volt az arany kombináció, ha napelemes rendszerről volt szó, ugyanis ezzel mindenki csak jól járt.

A visszatápláló rendszerek lényege abban rejlik, hogy a napközben megtermelt energiát, amit mi nem használunk fel, az áramszolgáltató megvásárolja tőlünk.

Este viszont – amikor nem süt a nap, a rendszerünk pedig nem tud energiát termelni – mi vásároljuk meg az energiát a szolgáltatótól.

Na, itt lépett közbe a szaldós elszámolás, aminek köszönhetően ez az „adok-kapok játszma” tulajdonképpen 0-ra egyenlítődött ki az év végére (egy megfelelő rendszer esetén).

Ezzel a módszerrel minden napelem tulajdonos biztonságban érezhette magát, mivel nem kellett attól tartania, hogy a hosszabb ideig tartó borús napok alatt áram nélkül marad, és attól sem, hogy borsos villanyszámlát kell majd befizetnie egy váratlan pillanatban.

Jogos a kérdés: ha ez megszűnik, akkor mi lesz utána?

Jogos a kérdés: ha ez megszűnik, akkor mi lesz utána?

Elsősorban fontos tisztázni, hogy azok, akik még ebben a rendszerben telepítettek napelemes rendszert, nem kell, hogy kétségbe essenek, ő rájuk ez a szabály nem fog vonatkozni.

Mindemellett azokra sem, akik még a jogszabályváltozás életbe lépése előtt, azaz legkésőbb 2024-et megelőzően vásárolnak napelemes rendszert.

Az Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság jóvoltából pedig azt is megtudhattuk, hogy a szaldós elszámolást bruttó elszámolás fogja felváltani.

Tehát külön elszámolásra fog kerülni mind a termelt, és mind a fogyasztott árammennyiség, ez a kettő pedig nem egyenlítheti ki egymást egy közös elszámolás keretében.

Az élet viszont nem áll meg, ez a lépés pedig nem azt jelenti, hogy vége szakad a napelemes rendszerek fénykorának.

A szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló rendszerek mellett létezik egy harmadik működési metódus is, ez pedig nem más, mint a hibrid napelemes rendszer.

Röviden az inverterekről

Röviden az inverterekről

Ha kicsit jobban körülnéztél már az oldalunkon, könnyen meglehet, hogy belefutottál az inverterekről szóló cikkünkbe, ahol néhány sor erejéig még a hibrid inverterkről is olvashattál.

Most viszont szeretnénk kicsit jobban is körüljárni ezt a témát, hiszen több mint valószínű, hogy a napelemes rendszerek jövője ebben rejlik.

Elsősorban fussuk át, hogy miért is olyan fontos eleme a fotovoltaikus rendszernek az inverter.

Gondoljunk erre a készülékre úgy, mintha ez lenne az egész rendszernek a motorja, a sava-borsa, az éltető ereje.

Röviden: inverter nélkül nem sokra megyünk, a napelemes rendszerünk pedig nem is igazán lesz használható.

Ez a kis szerkezet biztosítja ugyanis azt, hogy a napelem panelek által előállított egyenáram váltakozó árammá alakuljon, ami már háztartási felhasználásra is alkalmas.

A hibrid inverter pedig az a villamossági csoda, amiben egyesül a szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló ereje, és tulajdonképpen képes mind a kettő működési formára.

Így működik egy hibrid rendszer

Így működik egy hibrid rendszer

Azt már tudjuk, hogy a hálózatra visszatápláló rendszernél az adok-kapok játszma megy le, a szigetüzemű rendszereknél pedig kihelyezett akkumulátorokra van rácsatlakoztatva a napelemes egység, és onnan „vételezzük” tulajdonképpen az általunk megtermelt energiát.

Egy hibrid napelemes rendszer esetében a fent említett két működési mechanizmus közül elsősorban a szigetüzemű funkció lép életbe.

Majd, ha az akkumulátor megtelt és az energiatermelés még nem állt le – mivel még hét ágra süt a nap – akkor következik a második fázis, vagyis a hálózatra visszatápláló rész, tehát a szolgáltató vásárolja tőlünk az áramot.

Az egészben pedig a legszebb az, hogy elsősorban az akkumulátorról fogjuk elfogyasztani az energiát, a szolgáltatóra pedig csak végső esetben fogunk rászorulni.

Ez a működési mechanizmus tehát tökéletes megoldás, hogy felszámoljuk a szaldós elszámolás után keletkezett űrt, és valami sokkal jobb felé induljunk.

Akkumulátor alternatívák

Akkumulátor alternatívák

További jó hír a hibrid technológia szerelmeseinek, hogy a hibrid napelemes rendszerek remek párost alkotnak az elektromos autókkal.

Sokan, főleg azok, akiknek szívügyük a környezetvédelem, nem feltétlen tekintenek jó szemmel az akkumulátorokra.

Bár a technika előre haladásával ezek a tartozékok is egyre jobban fejlődnek és egyre hosszabb élettartamnak is örvendenek, aki mégis úgy dönt, hogy alternatív megoldást szeretne, az bátran töltheti az akkumulátorok helyett az elektromos autóját.

Te melyikre szavazol? Várjuk a jelentkezésed!

A helyzet tehát a következő: a szaldós elszámolás meg fog szűnni, de mindenre van megoldás.

A hibrid napelemes rendszerekkel egy új korszak kezdődik, amivel az alternatív energiatermelés is egy sokkal magasabb szintre léphet.

Természetesen még megteheted, hogy kihasználod ezt a maradék időt és egy hálózatra visszatápláló rendszerrel bebiztosítod a helyed a szaldós elszámolási rendszerbe, de nyugodtan nyithatsz akár a jövő felé, és választhatod a hibrid rendszereket.

Legyen szó bármelyik alternatíváról, mi biztosítjuk számodra a kifogástalan minőséget és a profi, szakszerű telepítést.

Töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, mi pedig visszahívunk, hogy megbeszélhessük a részleteket!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!