Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Hazugság lenne azt mondani, hogy a napelem rendszer olcsó mulatság.

Nem is azért javasoljuk, hogy vágj bele, mert biztosan van néhány millió forintod, amivel épp nem tudsz mit kezdeni.

Azért tudjuk nyugodt szívvel ajánlani mindenkinek, mert hosszú távon nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.

De hogyan is működik ez egészen pontosan?

Így térül meg a napelem rendszer ára

Ha röviden kéne összefoglalni a lényeget, akkor elég lenne annyit mondani: eltűnik a havi villanyszámla.

Ez azonban nem teljesen pontos, és ha megnézzük, hogyan is működik egy napelem rendszer, egyből meg is értjük, hogy miért.

A napelemek nappal megtermelik nekünk azt az áramot, amiről a mosógépünk, hűtőnk, számítógépeink, telefontöltőink, magyarul minden eszközünk és berendezésünk működik.

Mivel az áramot nem a szolgáltatótól vesszük, nem is kell fizetünk ezért az energiáért – tehát máris megspóroltuk a villanyszámlánk egy jelentős részét.

És ezek a megtakarított forintok minden hónapban összeadódnak, és így lassan, de biztosan, az évek során sikeresen félretehetjük a napelemek árát is.

Igen ám, de mi történik éjszaka?

Igen ám, de mi történik éjszaka?

A napelemek nappal termelnek áramot – ez teljesen érthető, ahogy az is, hogy miért szkeptikusak sokan éppen emiatt.

De valamit tudni kell: nappal a napelemek sokkal, de sokkal több energiát termelnek, mint amennyit egy átlagos család felhasznál.

Kérdés, hogy mi legyen a fölösleggel?

Ezt lehet akkumulátorokba tölteni, hogy aztán éjszaka arról tudjuk árammal ellátni az eszközeinket: ez azonban elég drága mulatság, ráadásul az akkumulátorok élettartama nem éppen a legjobb.

A másik, sokkal előnyösebb lehetőség, ha a nappal megtermelt áramnak azt a részét, amit nem tudunk felhasználni, a hálózatba juttatjuk, és gyakorlatilag eladjuk a szolgáltatónak – aki köteles ezért fizetni nekünk.

Este pedig, amikor a napelemek nem termelnek, mi ugyanúgy a szolgáltatótól vesszük az áramot, mint mindenki más – csak éppen ennek az árát mi már be is termeltük, tehát az éves szaldós elszámolásnál ki fog jönni, hogy 0 Ft-ot kell fizetnünk az áramért.

Példa: egy 5 kw-os napelem rendszer árának megtérülése

Tegyük fel, hogy van egy magyar család egy teljesen átlagos, havi 18.000 forintos villanyszámlával.

Apa és anya egy napon leül, és kiszámolja szépen, hogy minden évben átlag 210-220 ezer forintot költenek el csak az áramszámlákra, és ennek hatására úgy döntenek, hogy valahogy megpróbálják ezt megspórolni.

Végül a napelem rendszer telepítését választják: a helyszíni felmérések és a pontos számítások alapján kiderül, hogy az ő villanyszámlájuk kiváltásához egy nagyjából 5 kWp teljesítményű rendszerre van szükség, ami nekik 2 millió forintba fog kerülni.

A rendszer felépül, elkezd üzemelni, szépen termeli az áramot folyamatosan, és teljesen ki is váltja a villanyszámlákat, így az évi 210.000 forintos spórolás meg is történik.

És ennek köszönhetően 9,5 év után már a napelem gyakorlatilag pluszban termel: innentől kezdve a saját árát már visszahozta, és minden 18.000 forint havonta, amit megspórol, valóban megtakarítást jelent.

Átlag 10 év alatt visszajön a napelem ára

Átlag 10 év alatt visszajön a napelem ára

Ahogy a példa mutatja, a napelemek legnagyobb előnye, hogy pénzt spórolnak: de ehhez előbb befektetni is kell.

A napelem rendszer árak rengeteget csökkentek az utóbbi évtizedekben, de most már óriási árzuhanásra nem nagyon lehet számítani: aki napelembe akar fektetni, annak most van itt a tökéletes alkalom.

Arról nem is beszélve, hogy az energiaárak (az eddigi trendeket nézve) valószínűleg emelkedni fognak a jövőben, szóval ha nem akarsz fölöslegesen kidobni tízezreket havonta az ablakon, akkor érdemes már most belefognod.

Garancia van rá, hogy a napelemek nem hagynak cserben

Ha valaki attól fél, hogy a napelem rendszer tönkremegy, mielőtt behozná az árát, annak van egy megnyugtató hírem: ha megbízható cégtől vásárol, akkor a napelemek minősége garantált.

A Sharp Solar, akinek a napelemeit mi magunk is forgalmazzuk, nem kevesebb, mint 25 éves teljesítménygaranciát vállal a paneljei minőségére.

Hangsúlyozom: ez nem sima termékgarancia!

Ez azt jelenti, hogy 25 év múlva nemhogy működni fognak a napelemek, de még a gyári teljesítményük min. 80%-át is képesek lesznek biztosítani.

10 év alatt megtérül tehát a napelem, még 15 évig legalább 80%-on teljesít, és ezek után is probléma nélkül működik – ki lehet számolni, mennyit is spórol akkor tehát a fent említett család hosszú távon.

De mennyibe fog kerülni a Te napelem rendszered?

De mennyibe fog kerülni a Te napelem rendszered?

A fentebbi számítások csak szemléltetésnek voltak jók, de valódi árakról nem igazán lehet ezen a ponton beszélni.

Ez nem egy webáruház, ahol meg lehet mondani, hogy ez és ez a termék ennyi és ennyi forintba kerül: mivel minden ház, és benne minden család egyedi, ezért egyedi árajánlat is vonatkozik mindenkire.

Amíg nem tudjuk, hogy milyen a tetőd dőlésszöge, mik vetnek rá árnyékot a nap melyik szakaszában, milyen tájolású egyáltalán az otthonod, és mekkora a fogyasztásod, addig nem tudjuk megmondani, mennyibe fog kerülni a Te napelem rendszered.

Éppen ezért nem is fogsz találni nálunk semmilyen napelem árkalkulátort, vagy ehhez hasonlót: mi nem szeretünk a levegőbe beszélni.

Kérj tőlünk árajánlatot, és beszéljük meg, milyen napelem rendszerre van szükséged!

Kérj tőlünk árajánlatot, és beszéljük meg, milyen napelem rendszerre van szükséged!

Legalább egy telefonos beszélgetés, és egy helyszíni felmérés mindenképp kell ahhoz, hogy pontos árakat tudjunk mondani Neked.

Azt viszont tudnod kell, hogy érdeklődni bármikor szabad, és az, hogy kitöltöd űrlapunkat, és árajánlatot kérsz tőlünk, nem kerül semmibe.

Sőt, nálunk még a személyes helyszíni felmérés is ingyenes, hiszen csak ez után lehet beszélni arról, hogy tényleg kerülhet-e napelem rendszer az otthonodra, vagy sem.

Napelembe fektetni komoly döntés, és mi minden információt meg szeretnénk Neked adni ahhoz, hogy ezt könnyebben meg tudd hozni.

Kérj tőlünk árajánlatot napelem rendszerre, és válaszolunk minden kérdésedre!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!