Napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven

Napelem inverter útmutató, röviden, tömören, emberi nyelven

Mi a napelem rendszer legfontosabb része?

A napelem, ez magától értetődik – de van mellette még egy szereplő, ami nélkül az egész rendszer elveszítené az értelmét.

A címet olvasva már kitalálhattad, miről beszélek: az inverterről.

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.

De mi ez pontosan, hogyan működik, és miért kell ennyit foglalkozni vele?

Megmutatom röviden, mi itt a lényeg.

Inverter nélkül nincs napelem rendszer

A napelem feladatát teljesen értjük, még akkor is, ha nem merülünk el nagyon mélyen a részletekben: annyit kell tudnunk, hogy a fotovoltaikus elemek a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást alakítják át villamos energiává.

Na de milyen ez az energia?

Ez egészen pontosan még csak egyenáram, ám egy átlagos háztartás eszközei, elektromos berendezései váltakozó áramot használnak – arról nem is beszélve, hogy a szolgáltató hálózatába is váltakozó áram formájában tudunk betáplálni.

Mi a különbség az egyenáram és a váltakozó áram között?

Mi a különbség az egyenáram és a váltakozó áram között?

Nem szeretnék itt most senkit sem fizikaórával fárasztani, úgyhogy nagyon gyorsan összefoglalom a lényeget.

Az egyenáramnál, ahogy arra a neve is utal, az elektronok folyamatosan egy bizonyos irányba mozognak, szépen egymás után.

A váltakozó áram ezzel szemben nem ennyire „kiegyensúlyozott”: az elektronok folyton irányt változtatnak, másodpercenként több alkalommal is.

Laikusként elsőre azt hihetnénk, hogy az első változat a szerencsésebb, pedig a valóságban a váltakozó áram nemhogy tökéletesen megfelel arra, hogy ellássa energiával az eszközeinket, de még transzformálható, tehát könnyebben átalakítható és szállítható is.

Pontosan ezért van szükség arra, hogy az inverter átalakítsa a napelemek által termelt áramot váltakozóvá.

Azért az inverter ennél többre is képes

Már pusztán az áram átalakítása is létfontosságú a napelemek működése tekintetében, de még ezen felül egyéb feladatokat is ellátnak a modern inverterek.

Több más mellett igen komoly védelmi funkcióval bírnak, így például folyamatosan figyelik a villamos-energia hálózatot.

Ennek köszönhető például az, hogy hálózati áramkimaradás esetén biztonsági okokból a háztartás áramellátását is megszüntetik.

Ebből következően tehát el is lehet oszlatni azt a tévhitet, hogy napelem mellett nincs áramszünet, viszont a védelem szempontjából ennek így is kell lennie.

Napelem rendszere válogatja, milyen inverterre van szükség

Napelem rendszere válogatja, milyen inverterre van szükség

Nem minden inverter felel meg minden napelem rendszernek.

  • Hálózatra visszatápláló rendszer esetén az inverter feladata a napelemekből érkező és a hálózatba kerülő áramot átalakítani,
  • szigetüzemű rendszernél pedig az akkumulátorokban tárolt energiáról kell hasonlóképp gondoskodnia.

A két különböző működési elv eltérő invertereket is követel meg, és akkor még nem is beszéltünk a hibrid rendszerekről!

Röviden összefoglalva: a hibrid inverteres napelem rendszerek lényege, hogy egyszerre vannak a szolgáltató hálózatára, és akkumulátorokra is csatlakoztatva.

Az előnye az ilyen rendszernek az, hogy amikor a napelemek nem termelnek áramot (pl. éjszaka) akkor a háztartás az akkumulátorokban tárolt energiát használja, és ha az kifogy, akkor szorul csak rá a szolgáltatóra.

Ez elsőre tökéletesnek hangzik, a probléma azonban az, hogy az akkumulátorok rövid élettartama és magas költsége lassítja a megtérülés folyamatát – ezért mi inkább a hagyományos, hálózatra visszatápláló rendszereket szoktuk javasolni ügyfeleinknek.

A szolgáltató szava is számít

Ha egyértelműen meg is van, hogy milyen rendszert akarunk telepíteni, akkor sincs teljesen szabad kezünk.

Mivel a szolgáltató hálózatára leszünk csatlakozva, ezért értelemszerűen az ő engedélyére is szükség lesz a rendszer üzembe helyezéséhez.

A szolgáltató azonban nem engedheti meg magának, hogy akármilyen készülékek kerüljenek kapcsolatba az ő hálózatával – főleg, ha olyan fontos eszközről van szó, mint egy inverter.

Éppen ezért minden áramszolgáltató kiad egy listát az általa engedélyezett inverterekről, nekünk pedig erről kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Befolyásolja az inverter a napelem megtérülését?

Befolyásolja az inverter a napelem megtérülését?

A válasz: egyértelműen igen, és ezen a ponton muszáj őszintén beszélni egy olyan témáról, amit a legtöbben szeretnek elhallgatni.

A jó minőségű, megbízható gyártótól származó inverterek tökéletesen és megbízhatóan működnek, azonban van egy Achilles-sarkuk, amiről Neked is tudnod kell.

Ez pedig egy alkatrész, a varisztor, aminek az a dolga, hogy komolyabb túlfeszültség esetén megóvja a rendszert (pl. villámcsapás esetén).

A jelenlegi technológiával még nem lehet ennek az eszköznek az élettartamát a napelem modulokéhoz foghatóra emelni, éppen ezért a gyártók a leggyakrabban ehhez igazítják a garanciáikat is.

Azt kell tehát tudni, hogy ha egy olyan nagy inverter gyártó, mint pl. a német SMA (akinek termékeit mi is használjuk) 5 éves garanciát vállal (ami meghosszabbítható 10, vagy akár 15 évre is), akkor nem azt mondja, hogy ennyi év után egy meghibásodáskor az egész invertert dobni kéne a kukába.

Csupán egyetlen alkatrészt kell majd benne cserélni – ennek az ára pedig nem fogja hátráltatni a megtérülést.

Ha viszont az inverter más miatt menne tönkre a garanciális időn belül, a gyártó azonnal cserélni fogja – ebben nincs kérdés.

Mit kell tehát tudni az inverterről?

Mit kell tehát tudni az inverterről?

  • A fő feladata a napelemek által termelt egyenáram váltakozó árammá történő átalakítása.
  • Emellett fontos biztonsági, védelmi funkciókat is ellát.
  • A napelem rendszer fajtájától függően kell kiválasztani a megfelelő invertert.
  • A szolgáltató határozza meg, milyen inverterek közül lehet választani.
  • Az inverterek meghibásodása általában egyetlen alkatrész élettartamára vezethető vissza – ez azonban egyszerűen cserélhető.
  • A garanciáknak köszönhetően az inverterek költsége nem lassítja a megtérülést.

Most, hogy már egy kicsit többet tudsz a napelemek működéséről, mint az emberek nagy többsége, kíváncsi vagy, hogy hogyan kerülhetne a Te otthonodra is napelem rendszer?

Kérj tőlünk árajánlatod, és ha kérdésed van még a napelemekkel, vagy az inverterekkel kapcsolatban, tedd fel nekünk bátran!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!