Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Ha esetleg már régebb óta fontolgatod, hogy ideje lenne áttérned a megújuló energiára, akkor valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy rengeteg olyan befolyásoló tényező szólhat közbe a telepítésnél, ami hatással van a működés hatékonyságára.

Ezért van az, hogy látatlanban szinte lehetetlen lenne pontosan meghatározni, kinek milyen rendszerre van szüksége, vagy hogy egyáltalán megéri-e a telepítés.

Ebben a szakaszban még csak egy durva becslést lehet készíteni, ha pedig bárki az ellenkezőjét állítja, akkor azt ajánljuk, hogy kezeld fenntartásokkal, mert akkor vagy nem érti a dolgát, vagy csak át akar vágni.

Végleges ajánlatot csak és kizárólag egy alapos helyszíni felmérés után lehet adni, ahol a szakemberek megfelelően átvizsgálják a terepet.

Vajon létezik olyan napelem kalkulátor, ami valóban tűpontos?

Vajon létezik olyan napelem kalkulátor, ami valóban tűpontos?

Teljesen megértjük, ha Te még mindezek előtt a körök előtt, akár ajánlat kérés nélkül szeretnél tájékozódni a lehetőségeidről, vagy csak pusztán kíváncsi vagy, hogy nálad mi a helyzet napelem téren.

Viszont, ha most azt várod, hogy átnyújtunk a számodra egy olyan napelemes kalkulátort, ami kilowattra és forintra pontosan kiszámolja neked, hogy milyen rendszerre lenne szükséged, hogy a lehető leghamarabb (általában 8-10 év) megtérüljön a befektetésed, akkor sajnos el kell, hogy keserítsünk.

Ilyen nem létezik, az első bekezdésben taglalt részletek pedig még mindig érvényben vannak, így, ha bármelyik napelemes oldal azt mondja, hogy az általa készített kalkulátor tűpontos, ne higgy neki!

Használd az EU napelem kalkulátorát!

Mindennek ellenére viszont mégis van egy kalkulátor, amire támaszkodhatsz.

Ezzel egy olyan becsült értéket kaphatsz, amivel az eredmények majdhogynem reálisnak mondhatók.

Az Európai Uniónak köszönhetően elérhetővé vált egy olyan napelem kalkulátor, ami több évnyi meteorológia, valamint földrajzi adatra alapozva készült el, így hozzávetőlegesen kiszámolhatjuk a várható hozamot.

Az EU azért hozta létre ezt, hogy a kitűzött klímacélok elérését minél jobban elősegítse, hiszen ennek az egyik fő pontja a megújuló energiaforrást használó rendszerek széleskörű elterjesztése.

Több nyelven is elérhető

Az Unió által kiadott kalkulátor számos, széles körben beszélt európai nyelven is elérhető, a rossz hír viszont az, hogy a magyar nincs közöttük.

Ellenben nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy a mi kis hazánk nem esik bele a vizsgálandó területek közé, csupán annyi a teendő, hogy egy fordító segítségével elkalauzoljuk magunkat az egyes pontok között.

Azoknak viszont, akik nem szeretnének fordítással vesződni, összeállítottunk egy kis útmutatót.

Ha nem szeretnél mindent lefordítani, itt egy kis segítség

Ha nem szeretnél mindent lefordítani, itt egy kis segítség

Forrás: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP

A könnyebb eligazodás érdekében azt javasoljuk, hogy maradj Te is az angol nyelvű beállításoknál, mi is ez alapján fogjuk elmagyarázni a lépéseket.

Ahogy azt fentebb is láthatod, egy ilyen képpel kell majd találkoznod, miután beléptél a kalkulátor oldalára.

Ahhoz, hogy a hálózatra kapcsolt rendszereket tudjad vizsgálni, maradj a „GRID CONNECTION” fülön, majd menj végig a következő lépéseken:

  1. Elsőként a lakcímedet kell majd beírni a bal alsó sarokban található „Address” rubrikába, utána pedig kattints a mellette lévő „Go!” feliratú gombra.
  2. A kitöltő felület első pontja a „Solar radiation database”, vagyis a napsugárzási adatbázis. Ezt a részt nemigen kell piszkálni, hiszen csak különböző meteorológiai adatbázisok közül lehet választani.
  3. A „PV technology” részt, vagyis a napelem technológiát szintén hagyhatod úgy, ahogy van, mivel a rendszer automatikusan a kristályos szilíciumot (Crystalline sillicon) állítja majd be.
  4. Az „Installed peak PV power” rész a telepített napelemes csúcsteljesítményt jelenti. Ha már rendelkezel fotovoltaikus rendszerrel, akkor ide tudod beírni a jelenleginek a teljesítményét, vagy azt, hogy mekkora rendszert terveznél.
  5. Az ezt követő „System loss” sor a rendszer veszteséget jelöli. Egy átlagos napelemes rendszer esetében ez 14% szokott lenni, ami itt alapbeállításként is szerepel, azonban, ha szeretnél, tudsz rajta változtatni.
  6. A „Mounting position” résznél tudjuk kiválasztani, hogy épületre erősített (Building integrated), vagy szabadon álló (Free-standing) rendszerről beszélünk.
  7. A „Slope” rubrika a tetőd dőlésszögére vonatkozik, amit fokban tudsz megadni.
  8. Végül pedig az „Azimuth” résznél meg tudod adni, hogy milyen tájolású az otthonod. Ha déli, akkor 0°-ot írj be, ha keleti, akkor -90°-et, ha nyugati, akkor pedig csak simán 90°-et.

Utolsó simítások

Utolsó simítások

Forrás: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP

Az „Optimize slope” és az „Optimize slope and azimuth” rubrikák bepipálásával beállíthatod, hogy optimális dőlésszöggel és tájolással számoljon a kalkulátor, de ha rendelkezésedre állnak a pontos adatok, akkor javasoljuk, hogy inkább azokat használd.

Most már csak annyi a dolgod, hogy rákattints a kép alján lévő „Visualize results” gombra, és megnézd, milyen eredményeket kaptál.

A bal alsó négyzetben láthatod a megközelítőleg várható teljesítményt, az oszlop diagrammon havi lebontásban is megnézheted, ha pedig az egered rácsúsztatod valamelyik sávra, akkor tizedesjegy pontossággal is láthatod a teljesítményt.

Ha tényleg megbízható és pontos eredményeket szeretnél kapni

Ha tényleg megbízható és pontos eredményeket szeretnél kapni

Bár az európai Unió által kiadott napelemes kalkulátor valóban több évnyi kutatás tudományos alapjaira épült, nem szabad elfelejteni, hogy ezek még csak a számszerűsített adatok.

Ezen kívül még van néhány olyan befolyásoló tényező, ami beleszólhat a rendszer telepítésébe és adott esetben csak a helyszíni felmérésen derülnek ki.

Ha egy valóban pontos szakmai véleményt és ajánlatot szeretnél kapni arról, hogy milyen napelemes rendszerre lenne szükséged, akkor keress minket bizalommal!

Ne aggódj, a mi célunk is az, hogy elégedett legyél a munkánkkal, ezért, ha úgy látjuk, hogy neked nem biztos, hogy megérné egy ilyen rendszer, akkor azt is meg fogjuk mondani.

Nálunk az első helyszíni felmérés ingyenes, és nem is jár semmilyen kötelezettséggel!

Kérj ajánlatot még ma, csak pár kattintás az egész!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!