Napelem pályázatok 2021-ben, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2021-ben, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

A legfontosabb kérdés, ami mindig előkerül a napelemekkel kapcsolatban: „Honnan szerezhetnék rá pénzt?

A válasz: pályázatokon keresztül!

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok és vállalkozások kedvezőbb úton tudnak napelem rendszer telepítésébe kezdeni.

Ne is húzzuk az időt: nézzük, mi áll rendelkezésre!

0%-os hitel (Pest megyén kívül mindenhol) [IDEIGLENESEN SZÜNETEL]

Bár vissza nem térítendő támogatás jelenleg nem elérhető a lakosság számára, a Magyar Fejlesztési Bank 0%-os hitele akkor is egy olyan lehetőség, amit mindenkinek érdemes megragadnia.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázat lényege, hogy a magyar családok, társasházak és lakásszövetkezetek egy rendkívül kedvező hitel keretein belül tudják felújítani ingatlanaikat.

Min. 500.000 Ft, maximum 10.000.000 forintot lehet fordítani ennek értelmében több más mellet napelem rendszer telepítésére, 10% önerő mellett, legfeljebb 20 éves futamidővel.

Mit jelent a 0%-os hitel?

Mit jelent a 0%-os hitel?

Röviden összefoglalva: nincsenek kamatok.

Emellett kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat sem kell fizetnie annak, aki felveszi a hitelt, magyarul a cél egyértelműen az, hogy a napelemes befektetőknek annyi pénzt kelljen fizetniük, amennyibe a napelem rendszerük kerül.

Ez tehát nem vissza nem térítendő támogatás, mégis óriási lehetőség azoknak, akik eddig a komoly milliók miatt nem mertek belevágni a napelem telepítésbe.

Fontos azonban tudni, hogy jelenleg csak a GINOP, tehát a Közép-Magyarországi régión kívüli országrészekre vonatkozó pályázati kiírás van érvényben.

A Pest megyét érintő VEKOP pályázat jelenleg szünetel, mivel a támogatási keret kimerült – viszont ez is mutatja, hogy mennyi ember lát kiváló lehetőséget az MFB 0%-os napelemes hitelében.

Vissza nem térítendő támogatás vállalkozásoknak (15 kWp teljesítmény alatt) [IDEIGLENESEN SZÜNETEL]

Bár magánszemélyeknek nem, vállalkozásoknak jelenleg is elérhető vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre – ráadásul nem is egy!

Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című, GINOP-4.1.3-19 kódszámú pályázatra a kérelmeket 2020. szeptember 30-ig lehet benyújtani azoknak a vállalkozásoknak, cégeknek, amelyek napelemek segítségével szeretnék megoldani energiaellátásukat.

Röviden a pályázat részletei:

  • Minimum 1.000.000, maximum 3.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el napelem rendszer telepítésére.
  • A kapott támogatáson felül önerőből kell finanszírozni a kivitelezést.
  • Az összes elszámolható költség 100%-át lehet megkapni támogatás formájában, viszont a napelem rendszer értéke nem haladhatja meg a 200.000 Ft/kWp-et.
  • A kérelmek benyújtása 2020. szeptember 30. 12 óráig lehetséges.

Hitel+támogatás vállalkozásoknak (15 kWp teljesítmény fölött) [LEJÁRT A HATÁRIDŐ]

Hitel+támogatás vállalkozásoknak (15 kWp teljesítmény fölött)

A vállalkozások számára elérhető másik komoly pályázat a GINOP-4.1.4-19 kódszámú, Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása elnevezésű pályázat, amelyre mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek.

Ez nem kifejezetten csak napelemek telepítéséről szól, viszont az már a pályázati felhívás leírásából is kitűnik, hogy ez a legnépszerűbb és legajánlottabb befektetési forma.

Amit tudni kell erről:

  • 3.000.000 és 100.000.000 forint közötti vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni.
  • A kapott támogatáson felül a nyertes pályázóknak önerőből kell finanszírozniuk a projektet.
  • 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelem rendszerek telepítésére használható fel.
  • A kérelmek benyújtásának határideje 2020. április 30. 10:00 óra.

Családi háznak és vállalkozásnak is megéri a napelem rendszer

Bár sokan csalódottak amiatt, hogy vissza nem térítendő támogatás jelenleg nem érhető el magánszemélyek számára, azt nem szabad elfelejteni, hogy a napelem rendszer ettől még ugyanúgy megtérülő befektetés marad.

A 0%-os hitel már önmagában egy kifejezetten előnyös lehetőséget kínál azoknak, akik teljesen önerőből nem tudnának belevágni egy fotovoltaikus rendszer telepítésébe.

A hitel törlesztő részleteit gyakorlatilag a napelemek spórolják össze nekünk a villanyszámlák kiváltásán keresztül, tehát a megtérülés miatt nem kell aggódnunk.

Mivel nincsenek kamatok, a 0%-os hitel épp úgy tud működni, mintha valaki kifizette volna helyettünk a napelemet, nekünk pedig csak részletekben kellene azt visszafizetni cserébe.

Miért érdeke az államnak, hogy pályázatokkal támogassa a napelemek terjedését?

Miért érdeke az államnak, hogy pályázatokkal támogassa a napelemek terjedését?

A legtöbb magyar pályázat mögött természetesen uniós pénzek állnak – és ez nem is meglepő, hiszen az Európai Unió kitűzött egy célt maga elé azzal kapcsolatban, hogy éveken belül mekkora százalékban kell az általa felhasznált energiának megújuló energiaforrásból származnia.

Ennek a kezdeményezésnek pedig egy nagyon egyszerű oka van: ebben van a jövő.

És most nem csak gazdasági, de környezetvédelmi szempontokról is beszélünk: a fosszilis energiaforrások nem csak kifogyóban vannak, de ráadásul óriási mértékben károsítják a bolygónkat.

Ha ezt a szempontot nézzük, teljesen egyértelmű, hogy Magyarországnak is szüksége van a mihamarabbi átállásra: ehhez pedig motiválnia kell a hazai vállalkozásokat, és a lakosságot is.

Mire számíthatunk a 2021-es új napelem pályázattól?

A 2020 szeptemberének végén, illetve októberének elején bejelentett új napelem pályázat várhatóan 2021 júliusában válik elérhetővé, és 30-40%-os vissza nem térítendő lakossági támogatást jelent majd a résztvevőknek.

Ennél többet jelenleg még nem tudni, a részletek kidolgozása vélhetően folyamatban van.

Igen ám, csakhogy egy másik fontos információ is előkerült, miszerint a pályázaton pénzt nyerők már nem csatlakozhatnak a szaldós elszámolási rendszerhez, helyette bejön egy új, kereskedelmi alapú elszámoltatás, amit egyelőre bruttósként emlegetnek.

Ennek a lényege, hogy az energia adásvétele szabott tarifákon zajlik majd a szolgáltató és a termelő (jelen esetben a PV rendszer tulajdonosa) között.

Az EU nyomására történik meg egyébként ez a 2024-ig tartó átállás, addig van ugyanis ideje Magyarországnak maga mögött hagyni a szaldós számítást.

Akkor mindenkinek bruttós rendszerre kell átállnia?

Nem, első körben csak a friss lakossági napelem-pályázaton pénzt nyerőknek, ám még ez is abszolút a jövő zenéje.

Egyelőre a tarifákról sem árultak el semmit, sőt, még egy új, erre a célra alkalmas mérőórát sem mutattak be, tehát vannak még fehér foltok a térképen.

A lényeg viszont, hogy akik nem vesznek részt a pályázaton, hanem önerőből építtetik ki maguknak a napelem rendszert, azok zavartalanul csatlakozhatnak a bruttós helyett a szaldós elszámoláshoz.

Vagyis nem feltétlenül éri meg kivárni 2021 nyarát, jobban jár, aki hamar cselekszik és a maga kezébe veszi az irányítást.

Egy kiváló minőségű alkatrészekből épült, jól megtervezett és tökéletesen működő napelem rendszer (mint amilyet mi is kínálunk) minden esetben kamatostul visszatermeli a belé invesztált pénzt!

Szemfülesnek kell lenni a napelem pályázatok kapcsán

Pályázatok jönnek-mennek, megnyitják, lezárják, szüneteltetik őket egyik napról a másikra: a 0%-os hitel például teljesen meglepő módon zárult le Pest megyében 2019 őszén, pusztán azért, mert kimerült a rá fordított keretösszeg.

Éppen ezért, ha éppen elérhető egy pályázat, és már eldöntötted, hogy napelem rendszert akarsz telepíttetni az otthonodra, akkor a legjobb, ha nem halogatod a dolgot, és azonnal lecsapsz a lehetőségre.

Az utóbbi évek pályázatai bizonyítják, hogy egyre több ember érdeklődik a napelemek iránt, és a népszerűség még tovább fog nőni a jövőben az eddigi tapasztalatok alapján.

Mit tehetsz pályázati üresjárat esetén?

A két vállalkozói pályázat és a pest-megyei napelemes ingyen hitel után a kormány 2020. november 6-ával a Pest-megyén kívüli 0%-os MFB hitelt is parkolópályára helyezte, mivel az igénylések túlhaladták a keretösszeget.

Jogosan merülhet hát fel a kérdés: mitévő légy, ha ezeknek a pályázatoknak a híján jelenleg nincs más támogatási lehetőség?

De tovább megyek: mitévő légy, ha a 2021-re bejelentett új pályázat feltételei sem éppen a te szád íze szerint alakulnak?

Érthető, hogy semmi kedved lemondani a szaldós elszámolási rendszerről, és még ha ki is várod azt a több, mint fél évet, akkor sem garantált, hogy támogatáshoz jutsz majd.

Mit javasolunk ebben az esetben?

Ne hagyd, hogy a pályázati üresjáratban tovább halmozódjanak a villanyszámlák, hanem kezdj bele a dologba akár önerőből is!

Egy napelem rendszer az első napjától kezdve elkezdi visszahozni az árát, ráadásul, ha a magad erejéből építteted ki, akkor aztán végképp nem kell megfelelned semmilyen hivatali kritériumnak, pályázati feltételnek!

Minél hamarabb belevágsz a dologba, annál előbb kezd el kifizetődni a befektetésed!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!