Eljött a családosok ideje – nagyszabású napelem támogatás lép életbe 2021-től

Eljött a családosok ideje – nagyszabású napelem támogatás lép életbe 2021-től

A fotovoltaikus rendszerek az elmúlt évek statisztikai adataira alapozva, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Szerencsére a megújuló energiaforrások egyre több családhoz eljutnak, illetve egyre többen látják be, hogy ez egy olyan megtérülő befektetés, ami csak a javukat szolgálja.

Természetesen egy napelemes rendszerre való beruházás nem egy pár forintos tétel, így teljesen érthető, ha valakinek ehhez anyagi segítségre van szüksége.

Az elmúlt években volt néhány pályázati lehetőség, amivel kevésbé volt terhes ez az újítás.

A legújabb igénybe vehető támogatás pedig a családosok számára a legkedvezőbb!

A vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás

A vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. november 18-án, a Facebook oldalán közzétett egy majdnem 10 perces videót, amelyben röviden ismertette a legújabb Otthonteremtési program részleteit, azon belül pedig bővebb kifejtésre került az Otthonfelújítási támogatás is.

Csak hogy a lehető legjobb hírrel kezdjük: a támogatás igénybe vehető lesz a napelemes rendszerek építésére is.

Tehát mindenki megnyugodhat, nem maradunk olyan támogatás nélkül, ami ne lenne segítségünkre, ha fotovoltaikus rendszerekről van szó, ráadásul hosszú idő óta ez az első olyan támogatás a magányszemélyek számára, ami nem visszatérítendő.  

Az 2021. január 1-től elérhető otthonfelújítási program meglehetősen nagyvonalú, ugyanis az állam átvállalja a költségeink felét, az igényelt összeg pedig maximum 3 millió forint lehet.

Természetesen nem kötelező mind a 3 millió forintot igénybe venni, de a lehetőség adott.

Ám néhány feltételnek meg kell felelni, ami sajnos az igénybe vevők számát nagyban csökkentheti.

A legfontosabb feltétele a támogatásnak

A legfontosabb feltétele a támogatásnak

Ahogy az előző bekezdésben is említettük, meg kell felelni néhány feltételnek az igénybevételhez, tehát nézzük is meg, hogy kik azok a szerencsések, akik jogosultak lehetnek a támogatásra.

Az első és talán a legfontosabb feltétel, hogy rendelkeznie kell az igénybe vevőnek legalább egy gyermekkel – hiszen az egyik legfőbb célja a programnak, hogy minél többen, minél jobb körülmények között várhassák az első gyermeküket, és hogy a családbővítésnek ne az anyagi korlátok szabjanak határt.

Életkor szerint már a várandósság 12. hetétől egészen a gyermek 25 éves koráig kalkulálhatunk, abban az esetben, ha együtt él a családdal.

Az életkori megkötés viszont nem él, ha a gyermek megváltozott munkaképességű, súlyos fogyatékossággal él, illetve, ha GYOD-ra jogosult.

A támogatást ugyanúgy igénybe vehetik családok és egyedülálló szülők is.

A lényeg, hogy ha a szülők elváltak, de a gyermeket közösen nevelik, akkor a felvett összeget megoszthatják egymás között, de kizárólagos felügyelet esetén a támogatás csak a törvényes képviselőt illeti meg.

Van még néhány kikötés, aminek meg kell felelni!

Van még néhány kikötés, aminek meg kell felelni!

További szükséges feltétel, hogy az igénylő köztartozásmentes legyen, valamint rendelkezzen 1 évnyi, maximum 30 napra megszakított társadalombiztosítással, ami származhat munkaviszonyból vagy felsőoktatási jogviszonyból.

Azonban, különösképpen a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, figyelembe veszik azokat is, akik elvesztették a munkájukat, így ebbe az 1 éves intervallumba az álláskeresési járadék utolsó 3 hónapja is beleszámít, valamint a nyugdíj melletti munkavégzés is.

Érdemes azonban jól meggondolni, hogy mikor és mire vesszük igénybe ezt a támogatást, ugyanis nem ingatlanhoz, hanem családhoz van kötve.

Ugyan visszafizetési kötelezettség nincsen akkor sem, ha az ingatlant később eladják, de a következő házra már nem kérheti a támogatást.

Abban viszont nincs megkötés, hogy ha az adott ingatlanon már végeztek felújításokat az Otthonteremtési támogatás keretein belül, akkor ne lehetne még egyszer egy olyan család által, akik még nem vették igénybe ezt a lehetőséget.

Az igénylés menete és tartama

Az igénylés menete és tartama

A támogatást minden klasszikus kül- és beltéri munkálatra lehet igényelni, legyen szó akár munkadíjról vagy anyagköltségről.

Nyugodtan idesorolhatjuk akár a fűtésrendszer korszerűsítését, de a festés, mázolás, illetve a különböző asztalosmunkák is ideértendőek lehetnek.

Fontos tudni, hogy ez nem egy előzetes kifizetés, mindenképpen szükséges, kössünk egy szerződést a munkálatokra, valamint, hogy gyűjtsük a számlákat.

Majd, ha minden elkészült, utána 60 napunk van benyújtani a számlákat a Magyar Államkincstár számára, akinek ezt követően 30 napja van az elbírálásra, és még további 5 az igényelt összeg folyósítására.

Természetesen a folyósítás után a kormányhivatalnak ellenőriznie kell, hogy a kifizetett felújítási munkálatok valóban végbementek-e, így még a kifizetés utáni 6 hónapban számítsunk egy ilyen eseményre is.

További kedvezmények

Az Otthonteremtési program további kedvező tényezői közé sorolhatjuk, hogy az állam támogatja a többgenerációs otthonokat, valamit az eddigi 27%-os áfát 5%-ra csökkentik az újértékesítésű lakások/házak esetében.

Ezt az 5%-ot pedig azok a családok, akik a CSOK segítségével vásároltak ingatlant, vissza is igényelhetik.

A CSOK-ot igénybe vevőknek pedig további jó hír, hogy az ő esetükben teljes mértékben eltekintenek az illetékektől.

A pontos részletek a Magyar Közlönyben találhatóak

A pontos részletek a Magyar Közlönyben találhatóak

Sem Novák Katalin nyilatkozatában, sem pedig a Magyar Közlönyben nem található semmi olyan extra kikötés vagy feltétel, ami pluszban terhelné a napelemes rendszereket, vagyis úgy vehetjük, hogy a teljes kivitelezésre érvényes az utólagos költségtérítés.

Ettől függetlenül a szabályok nem változnak: az igénylés mellé az összes számlát, elszámolást mellékelni kell, ám ez minket megbízva nem okozhat problémát.

A fenti sorok értelmében pedig csak azt tudjuk mondani, hogy tartozz bármelyik kategóriába, ha napelemes rendszeren töröd a fejed, keress minket bizalommal!

Az ingyenes, előzetes felmérés után készítünk számodra egy személyre szabott árajánlatot, hiszen ahány ház, annyi tető, és pontosan annyi különböző napelemes rendszer.

Kérj ajánlatot most!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!