Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban?

A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!

Nem ígérem azt, hogy ez könnyű lesz, vagy éppen olcsó: mindenképp befektetést igényel pénzben, időben és energiában is kezdetekben, de ha tényleg elhivatott vagy, akkor Neked is sikerülhet úgy, ahogy rengeteg embernek szerte a világon.

És mi az egészben a slusszpoén?

Hogy ha ezeket a tippeket megfogadod, egyszerre a környezetvédelemért is teszel, hiszen az energiatudatossággal nem csak a pénztárcádnak, de a bolygónak is segítesz.

Kösd össze a kellemeset a hasznossal: fogadd meg a következő tippeket!

Teremtsd meg azt az energiát, amit fel fogsz használni

Manapság az elektromos áramnak van a legnagyobb szerepe a háztartásban.

Majdnem minden eszközünk ezzel működik, sőt, vannak már teljesen a villanyon „élő” háztartások, ahol még a fűtés és vízmelegítés is ezzel történik.

Ha ilyen otthont építesz magadnak, akkor máris hatalmas lépést tettél előre, ugyanis az áram az, amit akár Te magad is meg tudsz teremteni magadnak – abszolút környezetbarát módon.

Válts Te is napelemre!

Válts Te is napelemre!

A háztartási méretű zöld erőművek közül a legnépszerűbbek világszerte a szél- és naperőművek.

Magyarországon azonban más a helyzet, ugyanis a jelenleg érvényben lévő szabályozások értelmében nem lehet már szélerőműveket telepíteni, így marad a Nap, mint energiaforrás.

Ebben a kategóriában azonban ismét van két nagy versenyző, amit nagyon gyakran össze is kevernek egymással: a napelem, és a napkollektor.

Miben jobb az egyik, mint a másik?

Nehéz őket összehasonlítani, ugyanis a valóságban nem kéne egy helyen kezelni őket.

A napkollektort ugyanis vízmelegítésre lehet használni, tehát áramot nem termelünk vele – ellentétben a napelemmel, aminek épp az a feladata, hogy villamos energiát hozzon létre számunkra.

Ha pedig józan paraszti ésszel gondolkozunk, akkor tudhatjuk, hogy a megtermelt áramot akár vízmelegítésre is fordíthatjuk – magyarul a napelem a leghatékonyabb és legsokoldalúbb megoldás, amit választhatunk.

Hogyan működik a napelem?

Csak egy kis napelem gyorstalpaló azoknak, akik még újak a témában:

 • A napelem a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítja át.
 • Ezt a napelem rendszer fontos eleme, az inverter alakítja át váltakozó árammá, amit már a háztartási eszközeinkkel is fel tudunk használni.
 • Ebből következően tehát nem kell a szolgáltatótól vennünk az áramot, hanem mi magunk termelhetjük meg azt a napfény segítségével.

De mi lesz akkor, ha besötétedik?

De mi lesz akkor, ha besötétedik?

Tisztázzunk egy tévhitet: nem marad áram nélkül az a lakás éjszaka, amelyik napelemeket használ.

Magyarországon a legnépszerűbb megoldás a hálózatra visszatápláló napelem rendszer, ami azt jelenti, hogy a háztartás ugyanúgy az áramszolgáltató hálózatán marad, mint korábban.

Annyi a különbség, hogy mivel nappal a napelemek messze többet termelnek, mint amennyit egy átlagos családi ház fel tud használni, ezért az áram egy jelentős részét a szolgáltató hálózatába lehet juttatni.

Éjszaka viszont, amikor a napelemek nem termelnek, már a háztartás veszi az energiát a szolgáltatótól: a lényeg tehát, hogy energia mindig lesz otthon.

A másik, kevésbé hatékony megoldás a szigetüzemű rendszer: ebben a verzióban a háztartás teljesen leszakad a hálózatról, és a megtermelt energiát, amit a család nem használ fel, akkumulátorokra tölti, hogy este azt tudja felhasználni.

Ebben a verzióban van némi kiszolgáltatottság, ráadásul az akkumulátorok élettartama és ára sem éppen a legjobb, úgyhogy mi inkább a hálózatra visszatápláló rendszereket szoktuk javasolni.

Hogyan fog spórolni a napelem?

Maradjunk tehát a hálózatra kapcsolt rendszereknél: ezek esetében szükség van a rendszeren kívül egy speciális, oda-vissza mérő villanyórára, ami nem csak a vételezett, de a betáplált energiát is tudja mérni.

A szolgáltatónak törvényi kötelezettsége fizetnie a hálózatába juttatott áramért – és ennek köszönhető a megtérülés.

Mi betáplálunk egy bizonyos energiamennyiséget nappal, éjszaka pedig vételezzük az áramot, az év során pedig kapunk egy szaldós elszámolást a szolgáltatótól arról, hogy a kettő értéke hogyan viszonyul egymáshoz.

Az ideális eset az, ha a kettő különbsége 0 Ft, tehát megspóroltuk teljesen a villanyszámlánkat – ha pedig árajánlatot kérsz tőlünk napelem telepítésre, akkor meg is teremtjük Neked ezt az ideális helyzetet.

Tedd energiatakarékossá az otthonod, és gyorsítsd meg a megtérülést!

Tedd energiatakarékossá az otthonod, és gyorsítsd meg a megtérülést!

A napelem rendszer vissza fogja hozni az árát a 0 Ft-os villanyszámlákon keresztül átlag 8-10 éven belül.

Van viszont lehetőséged arra, hogy gyorsíts ezen a folyamaton!

Az első lépés: korszerűsítsd az otthonod!

 • Válts elektromos fűtésre, hiszen ha napelemekkel termeled az áramot, akkor ezzel a húzással a gázszámlákat is megspórolhatod!
 • Cseréld le a régi, korszerűtlen, áramzabáló berendezéseidet modernebbekre – ez bizony szintén egy komolyabb kiadás, de itt a hosszú távú megtérülés a cél.
 • Figyelj oda arra, hogyan használod az otthoni eszközeidet: ez semmibe sem kerül, viszont komoly megtakarítást jelent.

Erre az utolsó pontra mindjárt részletesebben is rátérünk, előtte azonban valamit tisztázzunk!

Ne dobj ki már ma mindent, ami nem energiatakarékos!

Sok emberen olyan formában tör ki az energiatakarékossági láz, hogy minden hűtőjét, mosógépét, Tv-jét azonnal dobja is ki az első lomtalanításkor, hogy vehessen helyettük egy A+++ energiaosztályút.

Ilyet ne tegyél!

Sem a környezetnek, sem a családi kasszának nem teszel jót azzal, hogy szemetet csinálsz egy egyébként még teljesen jól működő eszközből.

Ha a régi hűtő még mindig ellátja a feladatát, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy kihozod belőle a legtöbbet, és csak akkor cseréled le, amikor már tényleg arra szorul.

A tudatosság arról szól, hogy a megfelelő időben hozd meg a megfelelő döntést – és így el is fogod érni azt a célt, amit kitűztél magad elé.

7 lépés, ha nagyobb befektetés nélkül akarsz spórolni

7 lépés, ha nagyobb befektetés nélkül akarsz spórolni

Napelem rendszert telepítettél az otthonodra.

Új, modern fűtésrendszert szereltettél be.

Megvetted a legjobb energiaosztályú, de emiatt sokkal drágább háztartási gépeket.

Ezek mutatják, hogy mennyire elkötelezett vagy: és erre a tulajdonságodra van a legnagyobb szükséged akkor is, amikor a következő tanácsokat megfogadod.

Ezek már nem kerülnek komoly összegekbe, viszont rengeteg odafigyelésbe – és bár külön-külön nem tudnak óriási pénzeket spórolni, együtt már látványos a hatásuk.

 1. Kapcsold le a villanyt, ha nem vagy a szobában. Nem tűnik nagy megfejtésnek? Valamiért az emberek nagy része mégsem bírja meglépni, pedig mindössze egyetlen mozdulatba kerül. Gondolj bele: a vízcsapot sem hagyod megnyitva, ha átugrasz a konyhából a fürdőszobába – akkor a villanyt miért ne kapcsolnád le?
 2. Ha már világítás: válaszd a led izzókat a hagyományos villanykörték helyett, hiszen ezek kevesebbet fogyasztanak és az élettartamuk is jobb.
 3. Helyezz mozgásérzékelőt oda, ahol nem jársz gyakran: ha nem megy egyszerűen a lámpa lekapcsolása (főleg a gyerekeket nehéz erre rávenni), akkor érdemes a kevésbé használt helyiségekbe, közlekedőkbe mozgásérzékelőt tenni.
 4. Nem kell mindenhova az energiatakarékos izzó. Meglepő? Pedig logikus: ezek akkor működnek a legtovább, ha folyamatos használatban vannak, tehát nem kapcsolgatjuk őket állandóan. Magyarul a kamrába, garázsba, vagy a WC-be, ahol egyszerre csak rövidebb időket töltünk, érdemesebb hagyományos izzót csavarni a foglalatba.
 5. Számolj le az alattomos fogyasztókkal. A stand by üzemmód egy nagyon hasznosnak tűnő vívmány, csak éppen nincs rá a legtöbb esetben szükségünk. A bedugva hagyott számítógép, laptop, TV, de még a telefontöltők is csendesen fogyasztják az áramot. Persze elég macerás egyesével állandóan kihúzni mindet a konnektorból, de egy kapcsolós elosztó már meg tudja könnyíteni a helyzetet.
 6. Figyelj a mosásra: mindig egész adagot tegyél a gépbe, és ha nincsenek nagyon komoly foltok, nyugodtan állíts be alacsonyabb hőfokot.
 7. A hűtőszekrény hátsó rácsát rendszeresen takarítsd le, hogy rendesen le tudja adni a hőt, és ne kelljen ehhez annyi energiát felhasználnia.

Ez a 7 tipp még mindig csak egy kis töredéke azoknak, amikre érdemes odafigyelned, viszont ezek talán a legkönnyebben megvalósíthatóak.

Ha ezeket megteszed, már egy lépéssel közelebb is kerülsz az energiatakarékos élethez.

Mi tehát a feladat?

Mi tehát a feladat?

Ha idáig eljutottál, akkor most már pontosan tudod, hogy mit kell tenned azért, hogy a rezsiszámlák megspórolásán keresztül több pénzt tarts meg a családi kasszában.

Nézzük meg azért még egyszer összefoglalva, mi itt a lényeg:

 1. Csökkentsd a fogyasztásod azzal, hogy tudatosabban élsz, és odafigyelsz a takarékosságra a mindennapok során.
 2. Befektetsz a jövőbe, és olyan eszközökre cseréled a háztartási gépeidet, amik kevesebbet fogyasztanak.
 3. És még egy befektetéssel teszel róla, hogy azt az áramot, amit felhasználsz, Te magad tudd megtermelni, napelem rendszer segítségével.

Ebben a harmadik lépésben pedig nyugodtan támaszkodhatsz a mi szakértelmünkre!

Kérj tőlünk űrlapunkon keresztül árajánlatot napelem rendszerre, és mi megmutatjuk, hogyan tudod megújuló energiaforráson keresztül teljesen lenullázni a villanyszámláidat!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!