Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ez a jelenség egyenes arányos azzal, hogy ha nagyobb a kereslet valamire, akkor ahhoz a piac megpróbál igazodni a kínálat megnövelésével.

Egy ilyen szituációban viszont könnyen előfordulhat, hogy – a valóban minőségi termékek között – vírusszerűen elkezdenek terjedni a kontár munkát végző gyártók és kivitelezők, akik sokkal többet is ártanak végül, mint használnak.

Előfordul, hogy olyan cégek is elkezdenek foglalkozni a napelemek gyártásával, de leginkább a telepítésével, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, a műszaki vagy tudásbéli felkészültségük pedig nem elegendő.

Az pedig, hogy a gyártás és az installáció során nem megfelelő az eljárást alkalmaznak, nagyon sok veszélyforrást tud magában hordozni.

Ilyenkor felütheti a fejét az áramütés és a tűzesetek kialakulása is

Na de nem kell megijedni és letenni örökre a napelem rendszerekről, hiszen ez az állítás csak akkor igaz, hogy ha nem a megfelelő céggel kötjük meg az üzletet.

Ebből kifolyólag mi gondosan ügyelünk arra, hogy csak olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akik már több éve a piacon vannak, munkásságukkal pedig bizonyították, hogy nem csak jelen vannak, de megérdemelten foglalják el az előkelő helyüket.

Jobb félni, mint megijedni!

Jobb félni, mint megijedni!

A statisztikák igazán hangyányi számot, konkrétan 0,009 százalékot tudnak be a napelemek által kialakult tűzeseteknek, amik leginkább kivitelezési hibákból fakadtak.

Például gyenge másolatok, nem megfelelő csatlakozók, vagy éppen nem UV álló kábelek használata állhatott a háttérben (ez utóbbi mindössze csak azért nagyon fontos, mert ezek az évek során könnyen elporladhatnak és zárlatot okozhatnak).

Ugyan a szám nagyon kicsi, de az ördög nem alszik, és akkor sem szabad legyinteni rá, hiszen egy-egy baleset lehet olyan vészes kimenetelű, hogy valakinek sérülést okoz, vagy ne adj isten, rosszabbat.

Szerencsére, ha megszívlelünk néhány jó tanácsot, ezeknek a kockázatát szinte egyenlővé tehetjük a nullával.

Néhány alapvető dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni tűzvédelmi szempontból

Néhány alapvető dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni tűzvédelmi szempontból

Az első és legfontosabb, amit nem győzünk minden cikkünkben hangsúlyozni, hogy csak és kizárólag ellenőrzött gyártóval dolgozzunk.

Ilyen lehet például a SHARP – az egyik legfőbb partnerünk – aki már több mint 100 éve jelen van, a napelemek világában pedig 55 éves tapasztalattal rendelkezik.

Nem feltétlenül szabad engedni a csábításnak, sőt, tessék elkezdeni gyanakodni is, ha valami feltűnően olcsó a többihez képest, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ahol nagy mennyiségben gyártanak nagyon olcsón, ott a hibás alkatrészek és a nem megfelelően elvégzett kivitelezés is jóval nagyobb arányban fordulhat elő.

Tehát ellenőrzött gyártó az alapja mindennek.

A telepítésnél is sok minden dől el

Nem elhanyagolandó a kialakított rendszerek elhelyezése, hiszen ez nagymértékben tudja befolyásolni az esetlegesen létrejött tűz útját, így erre komoly jogszabályi és műszaki rendelkezések vonatkoznak.

Bár egyeseknek eléggé triviális dolognak tűnhet, de nagyon fontos, hogy a kábelek mind-mind szigeteltek legyenek, és a típusuk szerint legyenek elhelyezve, vagyis a kültéri kábel kültérre, a beltéri kábel beltérre kerüljön.

Ügyeljünk arra, hogy a tűzvédelmi kapcsolónk rendelkezzen tanúsítvánnyal és, hogy a kapcsoló és a távlekapcsoló között tűzálló kábel és nyomvonal legyen kialakítva.

Elektromos meghibásodások

Elektromos meghibásodások

Biztos mindenki futott már bele olyanba, hogy amikor kihúzta a konnektort, azt érezte, hogy talán egy picit megrázta az áram.

Ezek az esetek nyilván nem okoznak súlyos sérüléseket, de azért ilyenkor sem árt megnézni, hogy az adott kábelünk milyen állapotban van.

Hiszen tudjuk: minden, ami elromolhat, az el is romlik.

Nincs ez másképp a napelemek esetében sem.

Elektronikai meghibásodások ugyanúgy keletkezhetnek gyártói vagy kivitelezői figyelmetlenségből adódóan.

Mivel a napelemek elektromos áramot hoznak létre, így ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak rá, mint minden más elektromos eszközre.

Bízd szakértőre a javítást!

Ha meghibásodást észlelünk, semmiképp sem szabad átmennünk a házmester szerepébe és magunk nekiállni a hiba elhárításának, hanem azonnal forduljunk szakemberhez.

Nagyon fontos, hogy ezt ne felejtsük el, hiszen ha meggondolatlanul cselekszünk, simán megrázhat minket az áram, vagy még annál is komolyabb sérüléseket is tudunk szerezni, amit persze senki sem szeretne.

Vagyis, ha azt látjuk, hogy valami füstöl, szikrázik, vagy felforrósodik, - ahogy azt már megtanultuk általános iskolás korunkban – ne kezdjük el őrült módon locsolni rá a vizet, hanem azonnal áramtalanítsuk és tárcsázzuk a felszerelést és karbantartást végző céget.

Tehát nagyon fontos, hogy ne mi legyünk szakik, ne nyúlkáljunk a panelekhez és ne mi akarjuk megoldani a problémát még akkor se, ha egy kábel megsérül, vagy rövidzárlat keletkezik.

3 általános hibafaktor a napelemek telepítése során

3 általános hibafaktor a napelemek telepítése során

1. Amikor nem azzal kötünk szerződést, akivel kellene.

Már korábban is kifejtettük a megfelelő gyártó és kivitelező fontosságát, de ha veszélyforrások miatt különösképpen nem aggódunk, akkor gondoljunk arra, hogy szeretnénk, ha ez a befektetésünk meg is térülne.

Az a tény pedig, hogy most klasszisokkal olcsóbban úsztuk meg egy ismeretlen gyártónak köszönhetően a napelemre való átállást, az nem jelenti, hogy jól is jártunk.

Könnyen meglehet, hogy közbejönnek majd a vártnál sokkal-sokkal hamarabb olyan meghibásodások, amik végül olyan többletköltségeket okoznak nekünk, hogy nem, hogy nullára jövünk majd ki, hanem egyenesen mínuszba kerülünk.

2. Impulzívan vásárolunk

Bár a legtöbb kivitelező számára alapvető, hogy készítenek egy előzetes terepfelmérést és kivizsgálást, mielőtt megkezdik a panelek telepítését, nem árt, ha mi sem feledkezünk meg erről a pontról, mielőtt kifizetünk egy komplett rendszert.

Biztos senki nem szereti, amikor már csak a vásárlás után derül ki otthon, hogy a farmer, amit vett az két számmal kisebb, mint kellene.

Na, itt nagyjából erről van szó, csak sokkal nagyobb összegek röpködnek, sokkal több a papírmunka és sokkal-sokkal kellemetlenebb.

3. Nem megfelelő a tető dőlésszöge

A napelemeknek is van optimális dőlésszöge, ami megközelítőleg a 25 és 35 fok között helyezkedik el.

Ha a mi panelunk ezen a tartományon kívül esik, akkor előfordulhat, hogy vészesen hamar elkezd romlani a hatásfok, és a táblák is könnyebben koszolódnak majd, ami további meghibásodásokat okozhat.

Végül, hogy még egyszer kitérhessek az ellenőrzött és megbízható kivitelező fontosságára, ha minket választasz, akkor nem is lesz szükséges, hogy ekkora napelem szakértő legyél, hiszen mi minden veszélyforrással tisztában vagyunk és azzal is, hogyan kell ezeket kiküszöbölni és megelőzni.

Kérj ajánlatot még ma és kezd el a villanyszámla nélküli életed felé vezető út első napját!

-

Finanszírozás, árak

Napelem ár és megtérülés: minden, amiről tudni kell a befektetés előtt

Napelem ár és megtérülés

Azért ajánljuk nyugodt szívvel mindenkinek a napelemet, mert nem csak visszahozza az árát, de még utána is pénzt spórol a háztartásunknak.


Pályázat, finanszírozás

Napelem pályázatok 2020-ban, amikkel egyszerűbb lesz a befektetés

Napelem pályázatok 2020-ban

Ebben a cikkben összegyűjtöttem minden olyan lehetőséget, amin keresztül a magyar családok kedvezőbb úton tudnak napelem rendszerhez jutni.


Energiatakarékosság, megtérülés

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal! Megmutatom, hogyan:

Spórolj napelemmel és energiatudatossággal!

Szeretnéd, ha a jövőben soha nem kellene azon görcsölnöd, hogy vajon mit találsz a rezsiszámlás borítékban? A gazdaságos, energiatakarékos élet itt áll előtted, és most lehetőséged van arra, hogy évi százezreket spórolj meg magadnak!


Napelem működés, inverter

Napelem inverter

Napelem inverter

Ha gyakran olvasol napelem témában az interneten, akkor biztos vagyok benne, hogy szembe kerültél párszor az inverterek kérdéskörével.


Balesetvédelem, szerelés

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Veszélyek és buktatók a napelemek világában

Míg korábban a napkollektorok – amivel a Nap sugárzását hőenergiaként tudjuk hasznosítani - voltak a középpontban, mára már a villamos energiát termelő napelemes rendszerek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek.


Napelem pályázat, támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Napelemekre is fordítható a legújabb otthonfejlesztési támogatás

Megérkezett az eddigi legnagyobb otthonfejlesztési támogatás, ami a napelemes rendszerekre is felhasználható! Akár 3 millió forintot is átvállal az állam, ha otthonfelújításról van szó!


Hibrid napelem

A hibrid napelem rendszereké a jövő

A hibrid napelem rendszereké a jövő

Az Európa Unión belül Magyarországon volt csak szaldós elszámolás. Ez viszont hamarosan megszűnik, és emiatt lehet, hogy a hibrid napelemes rendszerek kerülnek a fókusz alá.


Napelem fűtés

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Fűtsd be otthonod a napelemek segítségével!

Egy elektromos fűtési rendszer kiépítése nagyszerű alternatív lehetőség. Sokkal környezetbarátabb megoldás, napelemekkel kombinálva pedig a fűtésszámlánk is nullára csökken.


Napelem kalkulátor

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

Valóban megbízható az EU által kiadott napelem kalkulátor?

A klímacélok elérése érdekében az EU elérhetővé tett egy olyan napelem kalkulátort, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A rendszert több évnyi tudományos kutatásra alapozták!